Köpa läsglasögon

När man blivit mellan 40 och 50 år gammal så försämras synen. Ålderssynthet, eller presbyopi, orsakas av att linsen förlorar sin elasticitet. Man får en minskad förmåga att ackommodera. Några tecken på att du behöver skaffa dig ett par läsglasögon är att du ofta får huvudvärk, lider av trötthet eller irritation i ögonen.

Köp Glasögon eller Linser online, Klicka här!
Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Det avstånd man kan se en skarp bild varierar mellan närpunkten och fjärrpunkten. Denna fjärrpunkt ligger på ett oändligt avstånd om du har ett friskt öga. En ung människa kan ha en närmpunkt på 5 centimeter. Men ju äldre man blir, desto längre fram flyttar närpunkten. Att se skarpt på 1,5 meter kan vara svårt för vissa personer.

När du investerar i läsglasögon är det av central betydelse att du får rätt styrka. Kom ihåg att läsglasögon ska användas för att kunna se på kort avstånd. Innan du köpa läsglasögon ska du gå till din optiker för att göra en synundersökning. Då du läser en bok är avståndet från dina ögon till boken ungefär 40 centimeter. Använd detta avstånd för att se vilka styrka som ger dig bäst skärpa.

Handla online
I många fall är det billigare att köpa sina läsglasögon online. Några återförsäljare av läsglasögon som kan rekommenderas är Favoptic, Se och le, Lasglasogon, LensWay och Jello. Innan du beställer dina läsglasögon online så ska du vara noga med att kontrollera de aktuella köpevillkoren.

Vilka bågar passar mitt ansikte?
Kom ihåg att dina läsglasögon ska harmoniera med ditt ansikte. Har du en fyrkantig ansiktsform så kan det vara en god idé att skaffa läsglasögon med ovala bågar. Är din ansiktsform rund bör du istället satsa på fyrkantiga bågar.

När det gäller bryggans placering så är den beroende av storleken på din näsa. Har du en kort näsa bör du satsa på en hög brygga, och tvärtom ifall du har en lång näsa. Är dina ögon placerade brett isär så är det en god idé att satsa på en brygga som är mycket markerad.

Ett komplement till läsglasögonen
Det kan förekomma situationer då dina läsglasögon inte räcker till. En typisk sådan situation är när du sitter framför datorn på jobbet. Avståndet från dina ögon till datorn är i regel längre än vad det är när du sitter i fåtöljen och läser tidningen. Således kan det leda till att du tvingas anta en onaturlig arbetsställning.

Om du arbetar mer än en timme framför en bildskärm om dagen så ska din arbetsgivare köpa ett par terminalglasögon åt dig. Om du önskar att läsa på mer om detta, se Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbete vid bildskärm (AFS 1998:5).

Skötsel av läsglasögon
Eftersom läsglasögon åker av och på hela tiden så utsätts de för större påfrestning än ett par vanliga glasögon. För att inte tappa bort dina läsglasögon kan det vara en god idé att köpa e glasögonsnodd. När du sätter på dig läsglasögonen så ska du göra det med båda händerna. På så vis behåller bågarna passformen under en längre tid.

Det är också viktigt att du rengör dina läsglasögon med jämna mellanrum. I regel följer det med en putsduk när du köper glasögonen. Vid behov kan du komplettera rengöringen med milt diskmedel eller fönsterputs. Det finns också putsmedel som är avsett för glasögon. Undvik att använda tvål. Detta eftersom tvål ofta innehåller fett.

När du inte använder dina läsglasögon så ska du ha dem förvarade i ett fodral. Lägg aldrig dina läsglasögon med glasen nedåt då det finns en risk att de repas. Putsa inte heller läsglasögonen med ett klädesplagg. Detta eftersom det kan finns små partiklar i klädesplagget som man repa glaset.