Solglasögon

Solglasögon syftar först och främst till att skydda dina ögon mot alltför starkt solljus. Men solglasögon kan även vara en trendig modeassecoar. Några av de mest kända tillverkarna av solglasögon är Ray Ban, Gucci, Dior, Armani och Bvlgari. Viktigt är att du köper ett par solglasögon som är sköna att bära. Annars finns det en stor risk att de förblir oanvända i byrålådan.

Köp Glasögon eller Linser online, Klicka här!
Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

UV-skydd
I samband med att du investerar i ett par nya solglasögon så ska du alltid kontrollera ifall de har något UV-skydd. Skulle du bära ett par mörka solglasögon i starkt solljus så kommer din pupill att vidgas, vilket kan skada dina ögon. Om glasögonen är märkta med beteckningen CE så innebär det att de har ett UV-skydd.

Plastglas eller mineralglas?
På marknaden idag finns det både platsglas och mineralglas. Det är inte så enkelt att veta vilken typ av glasögon som man ska satsa på. Söker du efter ett par glasögon med bra UV-skydd så bör du i regel välja platsglasen framför mineralglasen. En annan nackdel med mineralglasen är att det ofta är något tyngre än platsglasen.

Du ska dock vara medveten om att platsglas inte är lika reptåliga som mineralglas. Om du letar efter solglasögon med så bra färgåtergivning som möjligt så bör du satsa på gröna eller grå glas. Sa du köra bil, så välj solglasögon med bruna glas.

Priser
Priset på solglasögon kan variera mycket kraftigt. När det gäller de dyraste solglasögonen från kända designmärken så kan dessa kosta flera tusen kronor. Genom att jämföra priset mellan flera olika aktörer på marknaden så kan du emellertid tjäna många sköna slantar. I regel är det billigast om du köper dina solglasögon över nätet. På ett sätt kan det dock vara ganska krångligt eftersom du inte kan se hur solglasögonen sitter på dig innan du beställer dem.

Att prova ut solglasögon
Först och främst är det viktigt att dina glasögon sluter tätt kring ögat. I annat fall finns det en uppenbar risk att det kan uppstå situationen då du blir bländad. Detta eftersom pupillerna inte är anpassade till solljus. Extra stor är risken att du ska bländas om du befinner dig en miljö som reflekterar mycket ljus. Det kan vara när du står i skidbacken eller när du är ute i båt på sjön.

Filterakategorier
En annan sak som är bra att känna till när du står i begrepp att köpa ett par solglasögon är att de är indelade i filterkategorier. Ju högre filterkategori som solglasögonen har, desto mindre ljus släpps igenom. Detta innebär att dina ögon får ett bättre skydd av en högre filterkategori.

Om man bär glasögon i de högre kategorierna blir det svårt att urskilja färger. Bär således glasögon av en lägre filterkategori när du exempelvis kör bil. Skulle du vara osäker på vilken filterkategori som du ska välja så kan du be din optiker om råd.

  • Filterkategori 0: Solglasögon av denna kategori ger endast ett obetydligt skydd.
  • Filterkategori 1: Solglasögon av denna typ lämpar sig bra att bära vid svagt solljus.
  • Filterkategori 2: Ett alternativ som ger dig ett ganska bra skydd.
  • Filterkategori 3: Det givna alternativet för dig som ska åka solsemester.
  • Filterkategori 4: Solglasögon som är bra för dig som ska åka skidor.

Polariserade solglasögon
Om det står att solglasögonen är polariserade så innebär det att ljuset som kommer vinkelrätt mot filtret filtreras bort. Med polariserade solglasögon försvinner störande blänk. En vanlig missuppfattning är att polariserade solglas är detsamma som UV-skydd.

Vintage
Efterfrågan på vintagesolglasögon är stor. En aktör på marknaden som kan rekommenderas är So Vintage. De kan erbjuda solglasögon från 1970- och 80-talen. Solglasögonen är dock inte second hand. So Vintage saluför solglasögon som har legat undanstoppade i olika lager. Du kan även hitta solglasögon på auktionssajten Tradera.