Terminalglasögon

Det finns en lag som gör gällande att din arbetsgivare har en skyldighet att tillhandahålla dig ett par speciella anpassade glasögon. Dessa kallas för terminalglasögon, eller bildskärmsglasögon. Glasögonen är tänkt att bäras i kontorsmiljö, framför en bildskärm.

Köp Glasögon eller Linser online, Klicka här!
Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Således skiljer sig terminalglasögon från den typ av glasögon som du bär när du är hemma.

Lagen om terminalglasögon gäller i det fall då du anses ha ett arbete som förutsätter att du sitter framför datorn mer än en timme om dagen. Terminalglasögon ska enligt Skatteverket ses som en skattefri förmån. För att fördjupa din kunskap om vilka regler som gäller för terminalglasögon så ska du beställa Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Arbete vid bildskärm” (AFS 1998:5).

Vilken typ passar dig bäst?
Att veta vilken typ av terminalglasögon som är bäst för dig är inte alltid så lätt att veta. I dagsläget finns det flera typer av terminalglasögon på marknaden. Några av de faktorer som ska vägas in när du ska skaffa terminalglasögon är först och främst vilket arbete du har, din ålder och synfel. När det gäller typen av arbete som är det synavståndet till din dator som åsyftas. Att bära enkelslipade terminalglasögon kan vara ett bra alternativ.

Kom dock ihåg att dessa korrigerar synen för ett begränsat skärpedjup. För att korrigera synen för korta och långa avstånd så ska du skaffa dubbelslipade terminalglasögon. Det finns även terminalglasögon som kallas för närprogressiva eller rumsprogressiva. Denna typ av glasögon korrigerar synen på avstånd från 40 centimeter upp till ungefär 4 meter. När du sitter framför datorn bör dina ögon vara mellan 60 till 80 centimeter från skärmen.

Tolka varningssignalerna
Om du, under din arbetsdag, ofta får ont i huvudet eller känner din ansträngd i ögonen så kan det vara en god idé att boka tid för en synundersökning. Du ska alltid vända dig till en legitimerad optiker. En synundersökning går snabbt och du när det gäller terminalglasögon så behöver du inte betala något. Terminalglasögon är också avdragsgilla för arbetsgivaren.

Bär du sedan tidigare vanliga progressiva eller dubbelslipade glasögon så får du lyfta på hakan för att kunna se skarpt på skärmen. Detta leder ofta till problem med nacke och rygg. Problemet var väl förekommande förr i tiden då det var vanligt att man placerade datorskärmen uppe på burken. Du ska också vara medveten om att din syn förändras över tid. Gå därför till din optiker med jämna mellanrum.

Förändra din arbetsmiljö
Förutom att skaffa dig terminalglasögon så finns det en rad andra saker som kan göra din arbetsmiljö med skonsam för dina ögon. En central aspekt är belysningen. I den lokal där du har din arbetsdator ska det finns en grundbelysning. Förutom grundbelysningen så ska det även finnas arbetsplats belysning.

Vid arbetsplats bör man undvika halogenlampor. Detta eftersom halogenlampor ger en alltför koncentrerad belysningsstyrka. Ditt skrivbord bör vara placerat så att sidoljus kommer från fönstren. Arbetsplatsen ska dock helst inte vara precis vid fönstret, utan en bit in i lokalen. I Arbetsmiljöverkets författningssamling hittar du bestämmelser som rör dagsljus, belysning och fönster på arbetsplatsen. För mer information se Arbetsplatsens utformning (AFS 2000:42), § 11 och framåt samt § 45-46.