Kontaktlinser

linser-2

På marknaden idag finns det en rad olika kontaktlinser, som kan rätta till de flesta synfel. Men innan du skaffar dig linser så är det av yttersta vikt att dessa blir tillpassade av en utbildad optiker, ser ger dig ett recept. Linserna fästs direkt på ögat med adhesion. Med adhesion menas en attraktion mellan två kroppar på molekylär nivå.

Den första kontaktlinsen skapades i slutet av 1800-talet och sedan dess har synhjälpmedlet genomgått en rad olika transformationer. Numera är det ganska vanligt att kontaktlinser även börs för kosmetiskt bruk, och då för att man vill byta ögonfärg eller förstärka den man har. Kontaktlinser används även för att korrigera kosmetiska defekter i ögat.

Köp Kontaktlinser online, Klicka här!

Handla kontaktlinser online
Det finns en rad olika återförsäljare av kontaktlinser på nätet, som varmt kan rekommenderas. Några av dessa är Lensway, Netlens, YourLenses, Lensstore och Synfel. Om du väljer att handla dina kontaktlinser online, istället för i en vanlig butik, så kan du tjäna så mycket som upp till 2 000 kronor om året. En annan stor fördel med att handla kontaktlinser online är att det går snabbt och smidigt.

Engångslinser
Engångslinser är precis vad det låter som. Varje gång du ska använda linser så sätter du in ett nytt par. Denna typ av linser lämpar sig ofta bra för dig som lever ett sportigt liv. Du kan även använda engångslinser för ett mer kontinuerligt bruk. I dagsläget finns engångslinser i olika styrkor. Engångslinser kan även korrigera astigmatism.

Tvåveckorslinser och månadslinser
Denna typ av linser är ofta ett mycket prisvärt alternativ. Tvåveckorslinser och månadslinser sätts in och tas ut dagligen. Efter att du använt linserna så är det viktigt att du rengör och desinficerar dem. Detta är mycket viktigt att du tar väl hand om dina linser, och denna procedur tar inte mer än några minuter varje kväll. När tiden löpt ut så slänger du dina tvåveckorslinser och månadslinser och tar ett par nya.

Halvårslinser
Halvårslinser använder du på samma sätt som tvåveckorslinser och månadslinser. Denna typ av lins var vanlig förr då det kunde vara det enda alternativet för personer med mer komplicerade synfel. I dagsläget så har dock tvåveckorslinser och månadslinser börjat konkurrera ut halvårslinserna.

Dygnet runt-linser
Denna typ av linser ska du kunna bära upp till en månad i sträck. Dygnet-runt linser är tillverkade i ett material som släpper igenom ordentligt med syre till ögat. Dessa linser kan också vara ett alternativ för dig som tidigare har provat att bära linser, men som slutat på grund av att dina ögon blev alltför torra.

Stabila (hårda) linser
Stabila, eller hårda linser som det också kallas, är inte så förekommande i Sverige. Om man väljer stabila linser så ska man vara medveten om att dessa tar längre tid att vänja sig med. I vissa fall kan dock stabila linser vara att föredra framför mjuka kontaktlinser.

Biverkningar
När det gäller användandet av kontaktlinser så är det i regel förknippat med få biverkningar. Det kan dock uppkomma situationer då kontaktlinsen orsakar små hål på hornhinnan. En förklaring till detta kan vara att linsen skaver mot ögat, samt att det finns rengöringsmedel kvar på linsen. Vidare kan detta vara ett resultat av minskad syretillförsel till ögat. Om syretillförseln minskar så kan din kropp kompensera detta genom att utveckla blodkärl i kanten av hornhinnan.

Om du vet dig att du lider av torra ögon, eller någon annan typ av irritation, så ska du försöka undvika att bära kontaktlinser. När det gäller just ögontorrhet så är det relativt vanligt förekommande hos äldre personer. Då linserna kan förorenas av bakterier som orsakar infektioner så bör du helst undvika att ha på dig dina kontaktlinser när du badar. Skulle detta bli alldeles för bökigt så kan du sätta på ett par simglasögon.