Köpa glasögon

Det finns flera saker som du bör tänka på innan du köper nya glasögon. Först och främst ska du gå till en optiker för att göra en synundersökning. Därefter får du ett recept. Om du sedan väljer att köpa dina glasögon på samma ställe som du gjort din synundersökning, så slipper du i regel att betala för undersökningen. Vill du få ut ditt recept för att vända dig till någon annan aktör på marknaden så får du vanligtvis betala för undersökningen.

Köp Glasögon eller Linser online, Klicka här!
Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Billiga glasögon
Att investera i nya glasögon innebär för de allra flesta en kännbar utgift. Men kom ihåg att det finns tusenlappar att tjäna ifall du tar dig tid att leta upp den billigaste återförsäljaren. Ofta är det billigaste alternativet att köpa dina glasögon online. Eftersom det kan vara svårt att veta vilken typ av glasögon som kommer att passa ditt ansikte så är det alltid en god idé att låna några bågar på prov.

I samband med att du beställer dina glasögon över nätet ska du även bifoga det recept som du fått utskrivet av din optiker. Detta recept ska inte vara äldre än två år. En nackdel med att köpa glasögon online är att en del webbutiker inte kan erbjuda så långa garantier. Var således alltid noga med att kontrollera över hur lång tid garantin löper.

Rätt bågar till rätt ansikte
När du köper glasögon så är ett viktigt att bågarna samspelar med din ansiktsform. Om du exempelvis har ett ovalt ansikte så kan det vara en god idé att skaffa glasögon med relativt smal båge. Är ditt ansikte smalt så kan det vara fint med en båge som har sin tyngd på utsidan. Ett annat gott råd för dig med smalt ansikte är att undvika smala bågar med högt placerade skalmar. Har du ett runt ansikte så är ett tips att välja en smal båge med högt placerade skalmar. Försök att undvik runda bågar.

Skulle du ha ett kvadratiskt ansikte så bör din båge vara kraftig upptill. På så vis kommer ditt käkparti att se mindre ut. Ytterligare ett tips är att undvika glasögon som är runda och kantiga. Skulle du ha ett hjärtformat att ansikte så är det bra om du köper glasögon vars båge har en mjuk linje, och att skalmarna sitter lågt. Stora, kraftiga och fyrkantiga former bör undvikas. Slutligen är det självklart viktigast att du själv är nöjd med hur dina glasögon korresponderar med ditt ansikte.

Byt dina glasögon med jämna mellanrum
Omkring fem miljoner svenskar bär i dagsläget glasögon, och varje år säljs det runt 840 000 par. Anledningen till detta är att vår syn förändras över tiden. Genomsnittligen köper vi svenskar nya glasögon vart fjärde år. I takt med att vi blir äldre så får vi i allmänhet sämre syn. I 50-årsåldern så börjar ögonlinsen att stelna och det blir allt svårare att ackommodera.

En synnedsättning så är relaterad till åldern kallas för presbyopi, eller ålderssynthet. Om problem med att ackommodera skulle uppstå i yngre ålder så kan detta ha fysiologiska orsaker eller vara orsakat av något läkemedel. Ifall du är i behov av glasögon, så bör du vara uppmärksam på flera olika tecken. Det kan exempelvis vara att du ofta lider av huvudvärk, trötthet eller irritation i ögonen. Var noga med att gå på synundersökningar med jämna mellanrum.

Alternativ till glasögon
Om du inte känner att du vill skaffa glasögon så kan kontaktlinser eventuellt vara ett bra alternativ. När du säger till din optiker att du vill skaffa kontaktlinser så kommer du att få en rad frågor. Dessa frågor handlar om vilken typ av arbete du har och hur din fritid ser ut. Optikern försöker att göra en utvärdering av din livsstil för att se vilken kontaktlins som kan komma att passa just dig och dina behov.