Linser

linser-3
De första linserna tillverkades i slutet av 1800-talet. Men linser för kommersiellt bruk lanserades först på 1940-talet. Då var de hårda och tillverkade av plexiglas. Ett årtionde senare kom de första mjuka kontaktlinserna. Fördelen med dessa var att de kunde bäras under en hel dag. Idag finns det en hel uppsjö av linser på marknaden.

Att tänka på när du använder linser
I regel är användandet av linser förknippat med relativt få biverkningar. Om du lider av torra ögon, eller irritation, så bör du undvika att bära kontaktlinser. Ögontorrhet är ganska vanligt förekommande problem för äldre personer. I vissa fall kan kontaktlinser orsaka små hål på hornhinnan.

Köp Glasögon eller Linser online, Klicka här!
Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Dessa hål kan vara orsakade av att linsen skaver mot ögat, eller att det finns rengöringsmedel kvar på linsen. Det kan också vara ett resultat av minskad syretillförsel till ögat. När syretillförseln ökar så utvecklas blodkärl i kanten av hornhinnan för att kompensera detta. Kom ihåg att linser kan förorenas av bakterier, som i sin tur orsakar infektioner. Således är det ett gott råd att undvika linser när du badar.
Olika typer av linser

Innan du skaffar linser så ska du gå till din optiker för att göra en synundersökning. Därefter kan din optiker hjälpa dig att hitta ett par linser som passar just dig och dina behov. Vanligt är att du får svara på en del frågor om vanor och livsstil. Det är mycket viktigt att du inte använder dina linser längre än ordinerad tid.

Engångslinser
Engångslinser betyder att du har dina linser under en kortare period. När du burit dem under en dag så slänger du dem. Linstypen är ett bra alternativ för dig som ar ett sportigt liv. Engångslinser finns i olika styrkor och kan även korrigera astigmatism.

Tvåveckorslinser och månadslinser
Denna typ av lins sätta in och tas ut dagligen. I regel är tvåveckorslinser och månadslinser ett ganska billigt alternativ. Kom ihåg att vara noggrann med att rengöra och desinficera linserna. Om du har några frågor om hur du ska gå tillväga så ska du vända dig till din optiker.

Halvårslinser
Halvårslinser fungerar på samma sätt som tvåveckorslinser och månadslinser. Denna typ av lins var mer populär förr men har i viss mån blivit utkonkurrerad av halvårslinserna.

Dygnet runt-linser
Dygnet runt-linser är tillverkade i ett material som släpper igenom mycket syre. Linstypen går att använda upp till en månad i sträck. Om du tidigare provat linser, men slutat på grund av ögontorrhet, kan dygnet runt-linser vara ett bra alternativ.

Stabila (hårda) linser
Denna linstyp är inte så vanlig i Sverige. I samband med att du investerar i stabila/hårda linser så ska du vara medveten om att de tar längre tid att vänja sig med. Det kan dock finnas fall då stabila linser är att föredra framför mjuka.

Färgade linser
Förutom att korrigera synfel så kan linser bäras av rent kosmetiska skäl. Det kan vara för att ändra sin ögonfärg eller bara förstärka den. Det går att få tag på färgade linser med fönsterglas, men även linser som korrigerar brytningsfel.

Skötselråd
När du hanterar dina linser så är god hygien mycket viktigt. Således ska du alltid tvätta händerna noga innan du tar i dina linser. Då du rengör dina linser så försvinner virus, bakterier och svampar som har hamnat där. Kom ihåg att dålig skötsel av dina linser kan leda till allvarliga komplikationer som i värsta fall kan påverka din syn för resten av ditt liv.

Du bör bara använda dig av skötselprodukter som din optiker har rekommenderat. Linser bör inte förvaras i badrum eller kök. I dessa fuktiga miljöer är det nämligen en stor risk för att linserna utsätts för bakterier.

Var noga med att linserna inte kommer i kontakt med tvål, smink eller snus. Viktigt är också att du aldrig återanvänder linsvätska. Skölj din etui med en ny vätska och lufttorka sedan med öppna lock.