Terminalglasögon, även kallade datorskärmsglasögon, har blivit allt vanligare i takt med den ökande digitaliseringen och användningen av elektroniska prylar. Våra ögon är inte gjorda för alla dessa skärmar på nära håll. Terminalglasögon är gjord för att mildra ögonbesvär och trötthet som kan uppstå vid långvarig exponering från digitala skärmar. Läs om dess fördelar och nackdelar här.

Fördelar med terminalglasögon

En av de viktigaste fördelarna med terminalglasögon är deras förmåga att minska belastningen på ögonen. Genom att filtrera bort en del av det blåa ljuset som utstrålas från datorskärmar och andra skärmar hjälper dessa glasögon till att lindra ögontrötthet och irritation. Vissa modeller är konstruerade för att förstärka kontrasten på skärmen. Detta resulterar i tydligare text och skarpa bilder, vilket underlättar läsning och arbete med exempelvis grafiska element. Blått ljus, som speciellt kommer från LED-skärmar kan störa sömncykler och påverka ögonhälsan. Terminalglasögon filtrerar ut en del av detta blåa ljus.

Lång skärmtid kan leda till torra ögon på grund av minskad blinkfrekvens. Terminalglasögon kan bidra till att förhindra detta genom att minska exponeringen för omgivande luft och därmed minska risken för ögonsymptom. Många är anpassningsbara och kan användas som vanliga glasögon utomhus. Detta eliminerar behovet av att byta mellan olika par beroende på aktivitet.

Nackdelar med terminalglasögon

En potentiell nackdel med terminalglasögon är risken för färgförvrängning. Vissa användare kan uppleva att färgerna uppfattas annorlunda. Detta kanske inte är så farlig men kan vara en nackdel för dem som arbetar med uppgifter som kräver exakt färgigenkänning. Exempelvis vid grafisk design eller bildredigering. Kvalitetsterminalglasögon kan vara relativt dyra jämfört med vanliga glasögon.

Terminalglasögon är inte en lösning för alla ögonproblem relaterade till datoranvändning. Vissa användare kan kräva individuellt anpassade lösningar eller andra typer av optiska korrigeringar. När man köpt sig ett par så kan det ta tid att vänja sig vid att använda terminalglasögon. Under anpassningsperioden kan de uppleva en förändrad visuell upplevelse, vilket kan vara ovant och kräva lite tålamod.

Funderar du på att köpa dig ett par så rekommenderas ett besöka hos optiker till att börja med. Jobbar du mycket vid datorskärmar hos din arbetsgivare kan du ha rätt till att få dem betalda. Ett annat tips är att köpa kontorsvaror av olika slag och arbeta lite mer med fysiska papper än att bara göra allt vid skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *